Toezicht op CSRD-assurance: een pleidooi voor systeemtoezicht

Co-owner Safesecur

Het bevorderen en handhaven van de kwaliteit van niet-financiële audits hangt niet alleen af van regelgeving, maar ook van een toezichtmodel dat samenwerking, vertrouwen en leren centraal stelt.

Sophie van der Zandt

De afgelopen jaren hebben we een vloedgolf aan regelgeving gezien rondom duurzaamheid, waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze richtlijn dwingt ondernemingen om verantwoording af te leggen over hun duurzaamheidspraktijken, zowel in hun eigen organisatie als in hun waardeketen.

De uitdaging om te rapporteren over niet-financiële informatie volgens de CSRD wordt door velen als overweldigend ervaren. De AFM als toezichthouder speelt hierbij een cruciale rol.  Zoals recent werd aangegeven in een bijdrage van Ronald Bruins, heeft de AFM gekozen voor een benadering die meer gericht is op begeleiding dan op handhaving met de harde hand. Zoals Stephan van Sonderen van de AFM benadrukt: "Het kost tijd en het is complexe materie. We gaan dan ook niet vanaf 1 januari met de harde stok handhaven." Deze benadering, waarbij ondernemingen én accountants de ruimte krijgen om te leren en te groeien in hun rapportage- en controleverplichtingen, spoort met de zienswijze van AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest in haar FD-column van 9 juni 2023 over effectief en doelmatig toezicht.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Bouwmaat
4.500 - 5.600
Medior
Bunschoten-Spakenburg
Sif
Marktconform
Medior
Roermond
Top vacature
Mitsubishi Logisnext Europe
Marktconform
Medior
Almere