Het combineren van financiële en maatschappelijke ambities van ondernemingen vereist extra coördinatie

Econoom Rabobank

Steeds meer bedrijven combineren klimaat-, energie- of sociale doelen met ondernemingsdoelen. Sociale ondernemingen groeien sneller, maar hebben meer onzekerheid. Goede coördinatie vereist gescheiden verantwoordelijkheden, kleine prikkels, meer kennis en beter financieel toezicht.

Inleiding

Sociaal ondernemers streven naast financiële doelen, ook een sociaal doel na. In de nabije toekomst moeten meer ondernemingen (verplicht of vrijwillig) gaan multitasken om zowel financiële als milieu- en/of energiedoelen te behalen. Dit kan een klimaatdoel zijn (beperken van de CO2-uitstoot, circulair ondernemen), een energiedoel (groene energie gebruiken of energieneutraal zijn) of - zoals bij de ondernemers in dit onderzoek - een sociaal doel (werk bieden aan individuen met een achterstand tot de arbeidsmarkt). Voor de verdeling van financiële middelen en arbeid tussen verschillende doelen is een goede coördinatie vereist om groei van de onderneming te waarborgen óf te voorkomen dat een onderneming haar sociale, milieu- en energiedoelstellingen niet haalt.

Via een enquête hebben we sociaal ondernemers gevraagd naar hun ambitie, ondernemingsuitkomsten en uitdagingen in de bedrijfsvoering. We laten zien dat sociaal ondernemers gemiddeld minder werknemers, meer omzetgroei, maar ook meer (omzet)onzekerheid kennen dan ondernemers zonder specifiek sociaal doel. Sociaal ondernemers die aangeven dat zij succesvol ondernemen een grotere uitdaging vinden, laten een lagere groei-ambitie zien.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

ING
5.060 - 8.143
Medior
Amsterdam
Bouwmaat
4.500 - 5.600
Medior
Bunschoten-Spakenburg
Sif
Marktconform
Medior
Roermond
Top vacature