ESMA’s richtlijnen voor een duurzame toekomst in de Europese financiële sector

logo

De European Securities and Markets Authority (ESMA) schetst in een opinie, gepubliceerd op 24 juli jl., een visie op lange termijn voor de toekomst van duurzame financiering in de EU. In dit artikel worden de belangrijkste punten uit het verslag gepresenteerd.

EU-taxonomie

Ten eerste moet de EU-taxonomie het centrale referentiepunt worden voor de beoordeling van duurzaamheid. De EU-taxonomie verduidelijkt welke activiteiten als duurzaam kunnen worden beschouwd, gebaseerd op hun wetenschappelijk getoetste bijdrage aan klimaatverandering en het beperken van de gevolgen ervan. Het gebruik van de taxonomie moet uiteindelijk verplicht worden in alle relevante wetgeving omtrent duurzame financiering. Daarnaast moet de definitie van ‘duurzame beleggingen’ in de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) worden afgeschaft zodra de taxonomie volledig is geïmplementeerd. De huidige definitie in de SFDR beperkt zich tot gevallen waarin ondernemingen goed bestuur volgen en het voorzorgsbeginsel “geen ernstige afbreuk doen” gewaarborgd is.

Transparantie

ESMA benadrukt het belang van transparantievereisten voor beleggingsfondsen, zodat beleggers inzicht krijgen in de duurzaamheid van hun beleggingen. Deze vereisten moeten greenwashing tegengaan en beleggers informeren over de bijdrage van hun beleggingen aan milieu- en sociale doelstellingen. Het verslag pleit voor duidelijke en beknopte informatie, met name voor particuliere beleggers. Het richt zich op essentiële duurzaamheidsinformatie, zoals de uitstoot van broeikasgassen en de impact op biodiversiteit, gepresenteerd via Key Performance Indicators (KPI’s).

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

EY
Marktconform
Senior
Amsterdam
EY
Marktconform
Senior
Rotterdam
Northern Trust
Marktconform
Senior
Amsterdam