CO2-intensieve bedrijven betalen steeds hogere marktrentes

Head of Macroprudential Analysis & Policy Department DNB

Europese bedrijven die veel CO2 uitstoten, betalen steeds hogere rentes op obligaties die zij uitgeven op financiële markten. Beleggers vragen namelijk een renteopslag als compensatie voor de risico's waaraan emissie-intensieve bedrijven blootstaan, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank.

Deze zogenoemde ‘risicopremie’ is wat lager voor Europese bedrijven met hoge CO2-intensiteit die meer investeren in duurzame innovaties.

Beprijzing van transitierisico's belangrijk

De Europese obligatiemarkt is met een omvang van 1.600 miljard euro voor veel bedrijven een belangrijke bron van financiering. Door obligaties uit te geven kan een bedrijf geld lenen van beleggers. Die ontvangen hiervoor een periodiek te betalen leenrente. De hoogte van deze rente wordt mede bepaald door het onderliggend risico van de obligatie en het bedrijf dat deze uitgeeft.

In twee recente studies heeft De Nederlandsche Bank onderzoek gedaan naar de mate waarin beleggers in bedrijfsobligaties – naast financiële risico’s – ook rekening houden met bedrijfsrisico’s die komen kijken bij de overgang van de bestaande, naar een klimaatneutrale economie. In beleggerstermen heet dat het zogenoemde ‘transitierisico’.       

Onder het transitierisico vallen factoren die invloed hebben op het verdienmodel zoals technologische veranderingen, een stijgende CO2-belasting en klimaatregulering. Die beïnvloeden de winstmarges en concurrentiepositie van (CO2-intensieve) bedrijven en dat uit zich in de leenrentes die beleggers van hen verlangen in ruil voor financiering.    

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

EY
Marktconform
Senior
Amsterdam
EY
Marktconform
Senior
Rotterdam
Northern Trust
Marktconform
Senior
Amsterdam