
5 vragen over equal pay bij Allianz
1. Als je aan de nieuwe EU-wet wil voldoen als verzekeraar, moet er in de vacaturetekst een salarisindicatie staan. Heeft Allianz de vacatureteksten al aangepast? Zo ja, op welke gebieden?
“Bij vrijwel alle vacatures zetten we de salarisrange erbij. Wel is het zo dat we dit niet per se vanuit transparantieoogpunt doen, maar vooral vanuit recruitmentoogpunt. We wilden namelijk onderzoeken of dit effect had op de instroom, maar dit bleek geen noemenswaardig verschil te maken. Vanuit het hoofdkantoor wordt wel een algemene strategie ontwikkeld over hoe we hier het beste mee kunnen omgaan.”
2. In hoeverre worden sollicitatiegesprekken/-procedures aangepast?
“Daar moet ik nog een actieplan op maken, maar je moet hier dus denken aan een genderdiverse kandidatenpool maar ook aan het inzetten van zowel mannelijke als vrouwelijke interviewers bij ieder gesprek. Wel doen we dit jaar voor de derde keer mee met de zogenaamd Edge-certificering. Dat is een wereldwijd certificeringsinstituut op het gebied van diversiteit, inclusie en gendergelijkheid. Het is een tweejaarlijks assessment waarbij je kunt scoren op drie niveaus. Het eerste niveau is ‘assess’, dit krijg je eigenlijk al als je deelneemt. Er wordt namelijk veel van je gevraagd wat betreft het aanleveren van data en inzicht in je beleidstukken en als verzekeraar geef je ermee aan dat je urgentie geeft aan deze onderwerpen. Niveau twee, ‘move’, proberen we dit jaar te halen. Op dit niveau moet je op verschillende gebieden al bovengemiddeld scoren, te denken valt aan recruitmentprocessen, promotiebeleid en ontwikkelmogelijkheden bij vrouwen na terugkeer van zwangerschap en dus ook aan equal pay. Ook nemen we een survey af onder het personeel om te onderzoeken hoe medewerkers een en ander ervaren. Als je het derde niveau, ‘lead’, haalt ben je echt het beste jongetje van de klas. Hierbij scoor je dan bovengemiddeld op alle getoetste aandachtgebieden. De actiepunten die we terugkrijgen uit dit assessment gebruik ik ook weer om te voldoen aan de EU-richtlijn. Dus eigenlijk is dit voor ons een soort generale repetitie.”
[....]